Jika tak ada isu-isu politik dan 1MDB yang hangat, sudah tentu berita gembak utama di negara ini adalah wabak denggi yang berleluasa. Keadaan sudah semakin di luar kawalan pihak berkuasa. Sila rujuk pada statistik demam denggi di malaysia yang terbaru berikut:

statistik demam denggi di malaysia

Statistik Demam Denggi di Malaysia 2015

Jika anda buat perbandingan antara statistik demam denggi di Malaysia 2014 & 2015, boleh jelas dilihat bahaw jumlah kes denggi telah meningkat dengan mendadak daripada 46,681 ke 62,648, iaitu peningkatan sebanyak 35%!!!

Negeri Selangor mencatatkan jumlah kes yang paling banyak di negara ini, iaitu lebih daripada 50% kes denggi di negara ini adalah berasal dari Selangor! Kes denggi sudahpun menyebabkan wad hospital kerajaan penuh dengan pesakit denggi, ini sudah menimbulkan beban ekonomi yang serius bagi pihak Kementerian Kesihatan ekoran daripada subsidi perubatan yang turut meningkat dengan mendadak! Cuba lihat berapa banyak ubat yang mahal perlu digunakan untuk merawat pesakit denggi di dalam ICU.

Harap-harap ahli politik boleh settle wabak 1MDB dan rasuah dengan segera supaya pihak berkuasa boleh fokus dalam menangani ancaman denggi di negara ini. Sudah tiba masa untuk ahli politik membaca statistik demam denggi di Malaysia dengan serius dan bertindak dengan segera. Rakyat Malaysia sudahpun cukup susah ekoran daripada GST dan kejatuhan nilai Ringgit, rakyat sudah tak ada tenaga lagi untuk melawan denggi…

=> Sila stand-by mineral alkali aktif Alkalainaas yang boleh bantu meningkatkan bacaan platlete pesakit denggi. Untuk penerangan yang lebih lanjut, sila kunjungi ubat.denggi.net