Apabila seseorang dijangkiti demam denggi, selain daripada monitor suhu badan, doktor akan menguji paras platelet darah 2 atau 3 kali sehari untuk mengetahui tahap perkembangan virus denggi. Setakat ini, pakar perubatan masih tidak boleh mengenalpasti dengan jelas bagaimana virus denggi menyebabkan penurunan platelet darah, tetapi terdapat beberapa anggapan yang boleh bantu menjelaskan keadaan seperti ini.

Virus denggi boleh menyekat aktiviti sum-sum tulang yang merupakan tapak penghasilan platelet dan sel-sel darah yang lain. Virus denggi turut boleh merosakkan lapisan epitelium dinding saluran darah yang menyebabkan kebocoran plasma darah yang mengalir keluar daripada saluran darah bersama platelet darah. Terdapat kajian turut menunjukan bahawa antibodi yang dihasilkan selepas kena jangkitan demam denggi turut boleh merosakkan platelet darah.

Ini menerangkan kenapa pesakit demam denggi akan rasa sakit pada tulang yang sungguh menyeksakan. Denggi adalah satu penyakit yang “menghakis” tulang. Ini adalah kerana badan kita perlu guna resab di dalam sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah putih dan platelet untuk melawan virus denggi.

Keadaan ini adalah seperti duit simpanan di dalam akaun bank. Apabila ada kecemasan, duit boleh keluar dengan cepat. Tetapi apabila nak simpan semula, ia mengambil masa yang panjang. Begitu juga dengan resab sum-sum tulang kita. Apabila ada kecemasan, kalsium boleh resap kelua dengan cepat, tetapi kalau bayar balik kalsium yang sudah digunakaa, ia mengambil jangka masa yang sangat panjang.

Ini menerangkan kenapa jangkitan demam denggi kali kedua adalah lebih bahaya daripada kali pertama. Ini adalah kerana kebanyakan resab sum-sum tulang telahpun dikorbankan pada serangan pertama dan badan tidak ada sum tulang yang cukup untuk membina antiboti dan platelet untuk melawan serangan kali kedua.

Jadi, ia adalah sangat penting bagi pesakit demam denggi untuk membina semula tulang yang terhakis selepas demam denggi sudah susut. Pesakit perlu makan banyak makanan yang kaya dengan zat kalsium. Terdapat satu jenis mineral aktif yang sangat berkesan dalam membantu proses penyembuhan denggi, iaitu Mineral CAS Alkalainaas. Untuk penerangan yang lebih lanjut, sila kunjungi =>ubat.denggi.net