Demam denggi semakin berleluasa di Malaysia, khasnya pada musim panas. Ia bermula dengan demam panas yang berlarutan, pesakit akan rasa sakit-sakit pada tulang. Doktor biasanya istihar seseorang pesakit itu ada demam denggi jika bacaan platelet darah rendah daripada julat sihat iaitu, antara 150,000 to 400,000 per cubic millimeter. Jika bacaan platelet turun di bawah 100,000 pesakit akan dicadang untuk check-in ke wad hospital demi keselamatan.

Apa yang kelakar adalah doktor bukannya ada apa-apa ubat yang boleh lawan virus denggi, pesakit hanya dipasang drip dan disuruh rehat, rehat, dan rehat. Tiada apa-apa yang boleh dibuat, kita hanya boleh tunggu badan bina antibodi yang cukup untuk lawan virus denggi. Tetapi kalau keadaan menjadi semakin kritikan di mana bacaan platelet sudah turun terlalu rendah sehingga di bawah 20, doktor akan tolak pesakit ke dalam wad ICU.

Selepas masuk ke dalam wad ICU, doktor akan mula bagi rawatan “Cocktail”. Badan pesakit akan dicucuk dengan macam-macam ubat kimia yang dikawal dengan elektronic slow pump. Ada ubat yang bertujuan untuk kawal tekanan darah, ada ubat yang bertujuan kuatkan jantung, ada ubat yang elakkan pembekuan darah, adalah ubat yang naikkan tekanand darah tinggi.

Persoalannya adalah apakah tindak balas di antara ubat-ubat ini? Bagaimana mereka memastikan bahawa badan pesakit tidak akan melalui ‘shock’ ekoran daripada tindak balas ubat-ubat kimia kuat ini?

Hakikat yang ‘ironic’ adalah… Jika pesakit itu berjaya melawan virus denggi dan sembuh, jasa akan dikreditkan kepada doktor dan ubat-ubat kimia yang telah digunakan. Tetapi, jika pesakit itu meninggal di dalam ICU, mereka akan salahkan virus denggi atau kata badan pesakit tak cukup kuat untuk melawan virus. Tiada orang berani menyoalkan sama ada pesakit itu “dibunuh” oleh ubat-ubat kimia yang dimasukkan ke dalam badan dalam tempoh yang singkat.