Berbanding dengan orang dewasa, kanak-kanak adalah lebih mudah menjadi jangkitan demam denggi. Ini adalah kerana kanak-kanak adalah lebih kerap bermain di luar rumah berbanding dengan orang dewasa yang sibuk masak di dapur atau tengok TV di dalam rumah, khasnya pada waktu senja yang turut merupakan waktu paling aktif nyamuk aedes.

Demam denggi pada kanak-kanak perlu ditangani dengan berhati-hati. Ini adalah kerana badan kita akan kehilangan banyak sum-sum tulang dalam proses melawan demam denggi. Anak biasa boleh sembuh daripada jangkitan demam denggi pertama kali, tetapi dia mungkin tak cukup sum-sum tulang untuk lawan serangan demam denggi kali kedua. Ini adalah kerana kanak-kanak memerlukan zat kalsium untuk pertumbuhan tulang, proses perlawanan denggi akan mengorbankan banyak zat kalsium. Dengan kata lain, demam denggi menghakis tulang. Cuba perhatiankan kanak-kanak yang pernah alami demam denggi, anda akan perhatikan bahawa rangka tulang badan mereka adalah lebih kecil daripada rakan lain yang sama umur.

Memang susah untuk elakkan jangkitan demam denggi pada kanak-kanak. Anda tidak boleh kurung anak anda di dalam rumah seumur hidup. Biar mereka keluar main dan bertempur dengan nyamuk aedes. Apa yang ibu bapa boleh buat adalah memastikan anak dapat makanan yang sihat dan seimbang demi sistem imunasi badan yang kuat dan bagi anak yang pernah diserang demam denggi, anda perlu ganti balik zat kalsium ionik yang telah hilang. Mengambil mineral ionik adalah satu langkah penyembuhan yang sangat efektif. Sila rujuk pada laman web: ubat.denggi.net untuk penerangan yang lebih lanjut.