Ekoran daripada pembangunan yang pesat, terdapat banyak tapak pembangunan atau rumah kosong terbiar yang mempunyai banyak tempat yang boleh takung air. Takungan air ini adalah tapak pembiakan nyamuk aedes yang merupakan agen pembawa virus denggi. Pada musim hujan, takungan-takungan air terbiar akan dibilas oleh air hujan dan tiada peluang bagi nyamuk aedes untuk membiak.

Tetapi apabila musim kering yang panas, nyamuk aedes akan bermula membiak dengan aktif dan menyebarkan virus denggi dengan pesat. “Musim Denggi” ini yang menyebabkan hampir semua wad-wad di hospital penuh dengan pesakit demam denggi.

Sungguhpun seseorang pesakit demam denggi itu ‘berjaya’ mendapat satu ruang katir di hospital, rawatan yang diberi kepada pesakit hanya adalah drip air garam atau sedikit antibiotik. Setakat ini, tiada apa-apa ubat denggi atau vaksin yang boleh lawan virus denggi. Badan pesakit sendiri perlu bina antibody sendiri untuk lawan serangan virus.

Jadi, pesakit sendirilah yang perlu mengambil langkah mengatasi demam denggi. Jika harapkan doktor atau jururawat, jawapan yang diberi adalah “Sila tunggu dan rehat”. Doktor hanya ambil perhati apabila keadaan menjadi kritikal dan perlu ditolak masuk ke wad ICU.

Jangan tunggu sampai kena tolak masuk ke ICU, selepas berada di dalam, peluang untuk keluar dengan hidup adalah 50% sahaja. Jadi, anda perlu mengambil langkah mengatasi demam denggi seperti yang dicadangkan di bawah:

Makan banyak buah-buah dan sayur-sayuran segar (salad) 

Ini boleh membekal nutrien dan vitamin yang penting untuk sistem imunasi melawan virus denggi.

Kurangkan atau berhenti makan daging atau kekacang

Daging dan kekacang mengandungi protein yang tinggi yang akan menjadikan darah lebih berasid. Virus denggi perlu keadaan yang berasid untuk membiak dan sebar.

Minum air alkali ionik dengan kerap

Air alkali ionik yang beralkali tinggi boleh merencatkan perkembangan virus denggi dan memberi peluang badan untuk membina antibody yang cukup untuk melawan virus denggi.

Itulah 3 langkah mengatasi demam denggi yang mudah dan masuk akal. Anda boleh cuba macam-macam rawatan tradisional seperti minum sup ketam, jus daun betik atau jus peria pahit, tetapi yang penting adalah amalkan 3 langkah mengatasi demam denggi yang dicadangkan dulu sebagai langkah pertahanan.