Demam denggi dalah satu penyakit yang berpunca daripada jangkitan salah satu daripada 4 jenis virus denggi yang sudah dikenalpasti. Virus-virus denggi biasanya disebarkan oleh spesies nyamuk yang tertentu, salah satu jenis yang popular adalah Nyamuk Aedes.

Untuk jenis jangkitan denggi yang biasa, mangsa tersebut akan mengalami demam tinggi, ruam pada kulit, dan rasa sakit pada otot dan sendi. Tetapi kalau jangkitan tersebut adalah jenis yang serius dan ketara, mangsa tersebut mungkin mengalami pendarahan yang teruk dan juga penurunan tekanan darah yang serta-merta sehingga membawa maut.

Setakat ini, masih tiada sebarang rawatan yang khusus untuk demam denggi. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit denggi akan sembuh dengan sendiri. Tetapi bagi mereka yang mendapat denggi jenis yang kronik, dia perlu tinggal beberapa hari di hospital untuk mendapatkan rawatan rapi. Setiap tahun, terdapat berjuta-juta kes jangkitan denggi berlaku di seluruh dunia. Kebanyakan kes denggi berlaku di kawasan perbandaran di negara-negara sekitar tropikal dan sub-tropikal.

Punca Demam Denggi

Demam denggi berdarah disebabkan oleh salah satu daripada empat jenis virus denggi yang disebarkan oleh nyamuk jenis Aede aegypti. Nyamuk jenis ini biasanya bertumbuh di sekitar kawasan yang berdekatan dengan kawasan tinggal manusia, ini adalah kerana nyamuk aedes lebih cenderung untuk membiak di dalam takungan air tenang yang bersih.

Nyamuk aedes boleh berpindah-pindah virus denggi di antara manusia. Apabila seekor nyamuk menghisap darah orang yang telah dijangkiti denggi, virus denggi akan memasuki aliran darah nyamuk dan kemudiannya merebak ke air liur nyamuk. Apabila nyamuk yang sudah dijangkiti ini menggigit orang lain, virus denggi akan masuk ke dalam aliran darah mangsa baru dan mula merebak dengan pantas dan menyebabkan demam denggi.

Seseorang itu boleh dijangkiti of virus denggi lebih daripada satu kali, demam denggi kali kedua biasanya berlaku apabila seseorang bekas demam denggi itu dijangkit oleh virus denggi yang berlainan daripada pertama kali. Ini adalah kerana imunasi yang dibina pada jangkitan kali pertama itu tiada sebarang kesan ke atas virus denggi baru. Jangkitan denggi kali kedua biasanya lebih serius dan memudaratkan berbanding dengan jangkitan pertama.

22 thoughts on “Pengenalan Kepada Denggi dan Puncanya

 1. Pingback: Alexander
 2. Pingback: Alexander1
 3. Pingback: Alexander6
 4. Pingback: Alexander7
 5. Pingback: STEVEN
 6. Pingback: TERRENCE
 7. Pingback: SALVADOR
 8. Pingback: ENRIQUE
 9. Pingback: BRANDON
 10. Pingback: LEWIS
 11. Pingback: RONNIE
 12. Pingback: ROY
 13. Pingback: RICARDO
 14. Pingback: JEFFREY
 15. Pingback: TRACY
 16. Pingback: WALLACE
 17. Pingback: RUSSELL
 18. Pingback: SALVADOR
 19. Pingback: DUSTIN
 20. Pingback: DONNIE
 21. Pingback: PERRY
 22. Pingback: JIMMIE

Comments are closed.